Jesse Klaver: De empathische samenleving

Artikel 262 van 966
€ 12,99 (inclusief btw)
Overzicht

In dit bevlogen essay moedigt Jesse Klaver progressieve burgers aan het debat over de Nederlandse identiteit naar zich toe te trekken. ‘We moeten het “wij” niet kleiner, maar groter maken. Wat zijn onze gedeelde dromen en ambities in een land dat al lang van kleur verschoten is?’ Deze vraag kan alleen zinvol beantwoord worden als mensen zich in elkaar inleven. Klaver pleit voor een empathische samenleving die ongelijkheid bestrijdt en tegenstellingen overbrugt.

Op de vraag wat hij aan de menselijke soort zou veranderen als hij God zou zijn antwoordde primatoloog Frans de Waal eens dat hij de reikwijdte van het medeleven zou willen vergroten. Jesse Klaver stelt dat empathie in onze genen zit. Van dat aangeboren gevoel zouden we volgens hem meer gebruik moeten maken, dat zou ten goede komen aan de samenleving en aan de politiek.

Jesse Klaver maakte een stormachtige entree in de Nederlandse politiek. Hij was het die het debat over de ongelijke vermogensverdeling in Nederland aanzwengelde door de Franse econoom Thomas Piketty naar de Kamer te halen. Hij was het ook die opzien baarde met zijn reprimande aan het adres van ABN Amro-commissaris Van Slingelandt en met zijn strijd tegen belastingontwijkende multinationals. Nu is hij de jongste fractievoorzitter in de parlementaire geschiedenis.

Jesse Klaver (1986) is sinds 2010 Tweede Kamerlid voor Groen Links. Daarvoor was hij voorzitter van CNV Jongeren, lid van het algemeen bestuur van CNV en lid van de SER. Vanaf mei 2015 is hij fractievoorzitter van Groen Links.

Uitg. De Bezige Bij - serie Horzel - (1e en) 2e druk nov. 2016

© 2011 - 2024 (Spir.) Boekhandel De Kraanvogel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel