Hannah Arendt: Imperialisme
OverzichtIn Imperialisme bespreekt Hannah Arendt de maatschappelijke desintegratie vanaf 1870 tot aan de Eerste Wereldoorlog, die de voedingsbodem zou vormen voor het twintigste‑eeuwse totalitarisme. Centraal in haar analyse staan het overzeese kolonialisme van de Europese mogendheden, de racistische theorieën die in diezelfde tijd werden ontwikkeld en de ontheemding van tientallen miljoenen mensen na de Vrede van Versailles in 1919.
Arendt beschrijft hoe al deze elementen zich in het midden van de twintigste eeuw uitkristalliseerden in het totalitarisme. Met de verschijning van Imperialisme is Hannah Arendts volledige hoofdwerk The Origins of Totalitarianism in het Nederlands beschikbaar. Imperialisme, het tweede deel van deze trilogie, vormt de brug tussen Antisemitisme en Totalitarisme, en is onmisbaar voor een volledig begrip van Arendts analyse van de opkomst van totalitaire regimes in de twintigste eeuw.
Hannah Arendt (1906-1975) behoort tot de belangrijkste politiekfilosofen van de twintigste eeuw. De belangstelling voor haar werk is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Bij Boom verschenen eerder De menselijke conditie (2009), Totalitarisme (zevende druk, 2022) en Antisemitisme (2021).
Arendt spreekt via het denken de verbeelding aan, wat ruimte biedt om op nieuwe, veelvoudige manieren naar het verleden en de toekomst te kijken. Zo opent ze het zicht op de vele nieuwe wegen die we in het heden, dat ertussen ligt, kunnen bewandelen.
Uitgever: Koninklijke Boom Uitgevers – 1e druk, oktober 2022